ABOUT
Ματθαίος Τσαχουρίδης
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ
Aν το δοξάρι του Μακούλη ήταν κουπί,
θα είχαμε περάσει 2 φορές τον Ατλαντικό...
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών, ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα, την οποία διδάχτηκε από τον παππού του ‘Μάκο Τσιαχούρ’, γνωστό λυράρη της περιοχής. Από τότε μέχρι και σήμερα, η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο με το οποίο ο Ματθαίος εκφράζετε με βαθιά αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Ματθαίος αποδίδει και εκφράζει τη μουσική παράδοση των Ελλήνων του Πόντου, η δεξιοτεχνία του αλλά και οι δικές του μουσικές απόψεις μέσα από το παίξιμο της λύρας του, δεν άργησαν να αναγνωριστούν. Σε ηλικία 12 ετών, κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τον πόντιο τραγουδιστή Στάθη Νικολαΐδη και ακολουθούν άλλες πέντε. Τον Μάιο του 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αμέσως μετά, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για μουσικές σπουδές στο Λονδίνο, όπου ζει από το 1996 μέχρι και το 2011.
Ο Ματθαίος είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, έχει μεταπτυχιακό (Masters) στην Εθνομουσικολογία και από το Δεκέμβριο του 2007 είναι κάτοχος Διδακτορικού του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το θέμα της διατριβής του είναι: «Η Ποντιακή Λύρα στη Σύγχρονη Ελλάδα», το πρώτο διδακτορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το πρώτο παγκοσμίως που αναφέρεται στην προέλευση, ερμηνεία και εκτέλεση, καθώς και στις σύγχρονες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.
Τον Ιανουάριο του 2005, ο Ματθαίος κερδίζει το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γνωστός Βρετανός μουσικός παραγωγός Brian Eno του απονέμει το βραβείο σε επίσημη τελετή στο κεντρικό Λονδίνο. Ο Ματθαίος έχει συμμετάσχει ως σολίστας με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD και WOMEX, έχει παίξει στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO, καθώς επίσης στο Royal Albert Hall του Λονδίνου σε φιλανθρωπικό κονσέρτο για τα παιδιά του Αφγανιστάν. Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμηνεύει με τη λύρα του το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σολίστες και μουσικούς όπως ο Πέρσης λυράρης Αρντεσίρ Καμκάρ στην Τεχεράνη, ο Cat Stevens, η οπερατική μπάντα AMICI και πολλούς άλλους διάσημους δεξιοτέχνες και σολίστες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμηνεύει με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Το 2006, ο Ματθαίος είναι μαζί με τον αδερφό του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 21ου Διεθνούς Βυζαντινού Συνεδρίου Λονδίνου με Διευθυντή – Οργανωτή τη Μαρίνα Λαίδη Μάρκς και Πατρόνα τον Πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολο.
Τον Μάιο του 2008 προσκαλείται (μαζί με τον αδερφό του Κων/νο) από την οργάνωση ‘Φίλοι του Αγίου Όρους’, να ερμηνεύσει με την ποντιακή λύρα Ελληνική παραδοσιακή μουσική, υπό την παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου (Prince of Wales) της Μεγάλης Βρετανίας. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς συμμετέχει ως σολίστας στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και υπό την διεύθυνση του Α. Πυλαρινού. Στις 25-11-08 εκτελεί για πρώτη φορά με την ποντιακή λύρα και υπό την συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ουκρανίας μουσική από μεγάλα κινηματογραφικά έργα στο Victoria Hall της Γενεύης.
Είναι ο πρώτος Έλληνας σολίστας μουσικός που εμφανίζεται στο Ιράκ στις 16-02-09, σε συναυλία εθνικής μουσικής στο New Art Palace Centre της Ιρακινής πόλης Σουλεϊμανία. Έχει παίξει ως σολίστας σε παραστάσεις και ηχογραφήσεις με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και με την Κρατική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Εθνικό Βασιλικό Θέατρο της Αγγλίας και τη ραδιοφωνία του BBC.
Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης
Εθνομουσικολόγος
1996: Πρώτο πανελλήνιο βραβείο Μουσικών αγώνων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
1999: Υπότροφος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Εθνομουσικολογίας στο Λονδίνο.
2002: Υπότροφος του Βρετανικού ιδρύματος Michael Marks charitable Trust για αποπεράτωση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Η ποντιακή λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα» (Η πρώτη διατριβή του είδους της παγκοσμίως)
2003: Βρετανικό Ίδρυμα Τεχνών: 1ο βραβείο ως ο καλύτερος ερμηνευτής μη δυτικού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο (παράδοση τελετής από τον Brian Ino)
2004: Ερμηνεύει με τη ποντιακή λύρα το μουσικό σήμα του BBC για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.
Ως σολίστας με την ποντιακή λύρα έχει εκτελέσει πολλά είδη μουσικής όπως: βαλκανική και λάτιν τζάζ, μουσική της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, του Αφγανιστάν, παραδοσιακή μουσική της Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν κ.α. ενώ έχει υπάρξει σολίστας με τη συμφωνική της Πράγας, Βουλγαρίας, ΕΡΤ σε χώρους όπως: όπερα Γενεύης, Royal Albert Hall, όπερα Παλέρμο, Ηρώδειο, Victoria Hall (Ελβετία), Πύργος του Κριστιανσάντ, κ.α.
2007: Εμφανίζεται με τον Cat Stevens (Yusuf Islam) στο Porchester Hall του Λονδίνου
2009: Είναι ο πρώτος Έλληνας μουσικός που εμφανίζεται στο Ιράκ
Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει: βιολί, λαούτο, ούτι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, μπουζούκι, λύρα του Λορεστάν, Σαρόντ, Κεμαντσέλο καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.
Ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία για την καλλιτεχνική πορεία του Ματθαίου έχουν:
– Η μεγαλειώδης επετειακή συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που έγινε στο Ηρώδειο στις 19 Μαΐου 2019. Εκεί είχε μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο τη μουσική επιμέλεια όλης της εκδήλωσης.
– Η (sold out) συναυλία τον Μάιο του 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το μουσικό σχήμα, που έχουν δημιουργήσει με τον αδερφό του με τίτλο «Ψυχή και Σώμα», μέσα από το οποίο αναδιπλώνουν και εξελίσσουν μέσα από ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο τις μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας.
– Οι εμφανίσεις του με το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» στις τρεις συναυλίες με τίτλο «Μίκης ο Ευξείνιος», που έγιναν στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια, όπου σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα, ο Ματθαίος εκτελεί με την ποντιακή λύρα διάσημα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
– Οι πολλαπλές εμφανίσεις του Ματθαίου και του αδερφού του Κωνσταντίνου («Ψυχή και Σώμα») στην τηλεοπτική μουσική εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης με τίτλο «Στην Υγειά μας ρε Παιδιά» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Στα δύο αποκλειστικά αφιερώματα της εκπομπής αυτής για τους αδελφούς Τσαχουρίδη, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων μουσικών προσωπικοτήτων, τους δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουν και να αναδιπλώσουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες της ποντιακής λύρας στο ευρύ κοινό μέσα από ένα εναλλασσόμενο ρεπερτόριο που κινείται από την παράδοση στην εξέλιξη.
Ο Ματθαίος εκτός από την ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και λύρες από το Ιράν, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Στη συλλογή του, έχει πάνω από 30 έγχορδα μουσικά όργανα από όλον τον κόσμο. Η ποντιακή λύρα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, είναι ολόκληρη η «ψυχή» του.